lunes, 22 de junio de 2009

NIT DE SANT JOAN A GAUDIR


La Revetlla de Sant Joan, també anomenada popularment com la Nit del Foc o la Nit de les Bruixes, o Nit del Ros, és una celebració que es realitza durant la nit entre el 23 i 24 de juny, una de les més curtes de l'any degut a la proximitat del solstici d'estiu.
No és gens clar l'origen d'aquesta celebració. Hi ha qui hi veu un origen pagà anterior en el cristianisme. Una mena de remiscència de les festes per al solstici d'estiu. En canvi, n'hi ha que li veuen un origen burleta i alegre en el fet que és la nit més distant a la de Nadal i per tant hauria de ser la més maleïda i estimada pel diable.

La nit de Sant Joan sempre s'ha relacionat amb tradicions ambientades entorn del foc. Tant és així que sovint se l'anomena la Nit del Foc. És creença comuna que les flames allunyen i espanten els éssers imaginaris que només campen durant aquesta nit o que si també vaguen durant la resta de l'any, en aquest dia ho fan més intensament i en més nombre.

Les fogueres per Sant Joan, no sols s'han estès i arrelat arreu dels territoris de parla catalana, sinó que també n'hi ha molta tradició a molts llocs. Malgrat tot, no sembla que provingui d'una tradició molt antiga i podria tenir pocs segles.

Una de les formes amb què popularment s'anomena aquesta vetllada és la de la Nit de les Bruixes i és que es creu que aquesta nit és maleïda i que els més fantasiosos éssers surten amb més intensitat que en qualsevol altra nit de l'any. La majoria són malèfics i veure'ls duu la desventura, però també n'hi ha amb les quals se somia de topar.

També s'explica que surten els pertinedors, ànimes en pena que no van poder entrar al cel i que ara vaguen per la terra. També apareixen els Joanets que són manifestacions lumíniques, talment com boles de focs d'esperits, però aquests guarden gelosament tresors que potser algun afortunat podrà heure, però compte per què els defensaran amb pessics, mossegades i cremades.


Des d'aquest blog us convido a gaudir i participar en aquesta nit màgica, i a tenir coneixement, cura i prudència amb la pirotécnia i fogueres.

4 comentarios:

rafael dijo...

Querido Jose...Almas que dan pena, hay muchas en nuestro pueblo, y durante todo el año, pero tu te refieres a la noche de San Juan y concretamente, de almas en pena que recorren los lugares, sin encontrar su sitio. Tambien hablas de brujas y de esto yo conozco la mas bruja de todas...Mi suegra; Quieres que te la presente?. besitos...¡ NO APRIETESSS!

Anónimo dijo...

Podries posar alguna referència del text que has copiat? l'autor, el llibre o publicació,la data...són tant importants com el propi text.

jordi pla dijo...

Buen 'arreglo' de Wiquipedia.
Saludos.

José Oviedo dijo...

Gracias Jordi no recuerdo si fué de ahi o no, de todas formas no se escribe asi.

Saludos.