miércoles, 28 de enero de 2009

LIMITE DE 80 KM/H SI O NO?


Es un tema ya un tanto antiguo pero continuan debates acerca de él, los hay como podeís ver a favor por el tama medio-ambiental y de seguridad vial, aunque se basan primordialmente en el primero, y los detractores que argumentan tanto por un lado que no se reduce tanto la contaminación porque vas en primera, segunda, tercera cuando puedes, provocando mayores emisiones, y que si le sumamos que el transporte público tiene precios desorbitados.. pues que no se soluciona gran cosa, bueno aumentar las arcas de la generalitat.
Para opiniones colores.

Según un estudio realizado por la Universidad Politécnica de Barcelona (UPC), conducir a 80 km/h (como ahora está obligado en los accesos a Barcelona) ha reducido la contaminación del aire entre un 3,5% y un 4% en el primer semestre de 2008.
A pesar de los buenos datos que se han facilitado, Medio Ambiente asegura que no se ha conseguido reducir la contaminación según las previsiones iniciales. El estudio inicial apostaba por una reducción de las emisiones de óxidos de nitrógeno y partículas de un 20%. Sin embargo, la reducción de óxidos de nitrógeno ha sido de entre un 5 y un 7% y la de partículas de entre un 2 y un 4%.
El departamento de Medio Ambiente de la Generalitat de Catalunya, ha comentado que además de favorecer a la atmósfera, se ha favorecido a 1,3 millones de bolsillos. Si el segundo semestre continúa igual, se estima que se ahorrarán a final de año 30.000 toneladas de combustible, 93.400 toneladas de CO2 y 44,5 millones de euros anuales.

El RACC ha mostrado su "disconformidad" a la medida aprobada hoy por la Generalitat de limitar a 80 kilómetros por hora la velocidad máxima en las carreteras del área metropolitana de Barcelona. Asimismo, ha propuesto que estos límites sean "variables" en función de la congestión.

El presidente de Pimec en Barcelona y el vicepresidente de la patronal, Lluís Bahamonde, se han opuesto a la medida y han explicado que les gustaría "ir a 80 kilómetros por hora", ya que los atascos de las horas punta lo impiden. "El problema es que Cercanías no funciona y nos encontramos con personas --más de 100.000 cada día-- que no cogerían el coche si fuese bien", ha argumentado, a la vez que ha reconocido que "algo se debe hacer, pero la limitación de la velocidad debería hacerse según la densidad de tráfico, con, por ejemplo, avisadores en las autopistas".

Por su parte, el presidente de la patronal vallesana Cecot, Antoni Abad, ha aseverado que no comparten "en absoluto" la iniciativa de la Generalitat. "Esta limitación a 80 ya la tienen los camiones y en los coches nos gustaría que nos asegurasen ir a 80, porque nos pasamos la mayoría de trayectos en primera y segunda y parando", ha lamentado.

9 comentarios:

Anónimo dijo...

És una autèntica absurditat, però encara més la mesura que ja s’ha posat en marxa a les autopistes C-31 i C-32. Els conductors que circulin per elles es trobaran amb panells informatius que regulen la velocitat, entre 40 i 80 km/h, a vies on es pot circular a 120 km/h. Els arguments del conseller són simples: reduir el trànsit permet baixar la contaminació.
Saura i ICV han reconegut que aquesta mesura va en detriment de les llibertats. Sorprèn que els comunistes retallin les llibertats dels individus quan sempre han rebutjat la premissa de més seguretat en detriment de la llibertat. Resulta insultant pel seu electorat i demostra molt poca credibilitat que renunciïn a un dels seus principis fonamentals per una proposta purament electoralista basada en la falsedat i la demagògia, ja que l’objectiu real és reduir l’ús del vehicle sense disminuir el preu dels peatges i sense millorar el transport públic, però no s’atreveixen a dir-ho perquè saben que és perjudicial pels seus interessos (és poc populista).
Aquesta mesura té a veure amb el poc nivell i la manca de civisme dels nostres conductors, el que permet als nostres governants controlar al màxim els nostres moviments. A països com Alemanya no hi ha límits, excepte en zones de risc, perquè en general acostuma a haver-hi una actitud responsable. A Espanya, un clàxon sempre va acompanyat de l’agressió verbal i, en alguns casos, física. Si no som responsables al volant, no podem exigir més llibertat a les carreteres.
Però realment anar a 80 km/h, com a màxim, per una autopista reduirà el trànsit? En tot cas, reduirà la afluència de cotxes perquè els usuaris s’abstindran de fer-ne ús. Això permet disminuir la pol•lució i el trànsit. El problema, com dic, és que la Generalitat tampoc ha millorat la qualitat ni ha incrementat la freqüència de pas del transport públic, provocant que els embussos que s’originaven abans a les carreteres ara es visquin a les andanes de Rodalies o a les de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC).
Per altra banda, la mesura no és realista per diversos motius. En primer lloc, 80 km/h és la velocitat màxima a la que poden anar, per una autopista, els conductors novells. En segon lloc, no regula la velocitat en funció de les circumstàncies del trànsit, és a dir, es pot donar la paradoxa de trobar-nos, a determinades hores, una autopista recta totalment deserta i no poder sobrepassar els 80 km/h o, encara pitjor, els 40 km/h. Al meu parer, junt amb les limitacions generals que s’estableixen als codis de circulació, l’únic criteri que hauria de fer-se servir és el de la perillositat de la zona viària.
Els arguments, per tant, són força dèbils. Es proposa reduir la contaminació, però associacions com el RACC (Reial Automòbil Club de Catalunya), institucions com l’Ajuntament de Barcelona, o membres del Govern com el conseller de política territorial Joaquim Nadal, han mostrat certes discrepàncies amb la mesura. Recentment, Holanda, exemple d’ecologisme per Saura, ha eliminat la limitació de 80 km/h ja que, segons les conclusions, augmenten les aturades i no beneficia la qualitat de l’aire. Fins i tot, l’informe diu que si s’augmentés la velocitat a 100 km/h en els punts més saturats, la qualitat de l’aire milloraria a un 5,5% respecte les zones de 80 km/h.
Aquí rau la diferència entre models de governs. Uns esmenen els errors que cometen i els altres justifiquen l’injustificable fent la demagògia pròpia de l’esquerra amb els que tenen problemes respiratoris. Una afirmació inacceptable per un càrrec institucional. Sent coherents, el proper pas hauria de ser el tancament definitiu de les autopistes i tornar a instaurar els carros a cavall, així no hi haurà rastre de contaminació a Catalunya ni d’accidents
Comportaments com aquests no fan cap bé ni a la societat ni als polítics.

José Oviedo dijo...

Molt bona argumentació,

Dius: " Aquesta mesura té a veure amb el poc nivell i la manca de civisme dels nostres conductors, el que permet als nostres governants controlar al màxim els nostres moviments. A països com Alemanya no hi ha límits, excepte en zones de risc, perquè en general acostuma a haver-hi una actitud responsable. A Espanya, un clàxon sempre va acompanyat de l’agressió verbal i, en alguns casos, física"

QUINA RAO TENS..

I els paràgrafs següents de chapeau.

Gracies per la teva aportació.

Anónimo dijo...

Amb el drames que hi han en aquest país i protesteu per unes mesures,com la limitació de velocitat i l'augment de controls d'alcoholèmia, que han fet que l'any 2008 la mortalitat d'accidents de cotxes hagi baixat prop del 15% a Catalunya. Us emplaço a que aneu a les families que han perdut una persona estimada a dir-lis que les mesures de seguretat del Govern de la Genralitat son una merda.

Sabeu que les mesures del jipis catalans, ara estan demanant informació altres comunitats autònomes?, comunitats gestionades per partits polítics com el PSOE i PP?.

Per cert, comparar el caracter alemany amb el peninsular es un greu error. Hi han paisos que no cal ni escombrar el carrer per que la gent no llença papers al terra. Som el que som, i ens tenim que ecceptar com som, i Espanya es un dels estats europeus amb més mortalitat a les carreteres, motivat per carreteres lamentables, però també per conductes irresponssables.

Anónimo dijo...

No us enganyeu, la qüestió és tocar els collons. Els importa un pito la seguretat, la contaminació i els accidents de trànsit,l'estúpida limitació de vecolitat a 80 Km/h no ens acaba de convèncer, és més, estem segurs que és una astuta maniobra recaptatòria del govern d'esquerres per poder fer més polítiques socials (com els agrada de dir), i de passada obrir més embaixades arreu, comprar algun Audi-8 que els falta, fer una campanya sobre la memòria històrica o encarregar una enquesta sobre la felicitat dels catalans. Tot a fi de be i per millorar la nostra qualitat de vida (tot i que no ho sabem reconèixer).
Però l'altre dia, tot venint de Girona a la Torre per l'AP-7, vaig veure un detallet que em va fer pensar: caram! que llestos que són els nostres governants i que burros que som nosaltres que no els entenem. I per entendre'ls millor, hi ha un parell de preguntetes sobre trànsit que potser - segur - que les criatures d'iniciativa ens sabran respondre i ens il•luminaran en la nostra estultícia
(- Que n'aprenguin!, diran...).
1.- Ens volen convèncer que la velocitat limitada a 80 Km és per millorar la qualitat de l'aire i per això, als voltants de Barcelona no ens deixen anar més ràpid. Per la C-31 o la C-32, la limitació comença a Castelldefels, a uns 18 Km de Barcelona; per l'A-2 o l'AP-7, la cosa s'inicia cap el Papiol, a uns 15 Km de la ciutat. Arribant des del nord per l'AP-7, el primer indicador de limitació a 80 Km/h està només a 600 m del terme municipal de Barcelona. És que a Montcada, La Llagosta, Santa Perpètua de la Mogoda o Montmeló no hi ha pol•lució?. És que els habitants d'aquesta zona són més resistents a la contaminació? O és que no quedaria be limitar la velocitat a 15 Km de Barcelona (Montmeló) i al cap de 5 Km pagar un peatge a La Llagosta? Segur que hi deu haver una raó tècnica que no sigui una trucada de l'empresa concessionària a Palau.
Però jo no la sé.
2.- A la C-32 s'ha imposat la "velocitat variable" diuen que per millorar els accessos a Barcelona quan hi ha embuts de tràfic. Potser si. També diuen que millora la contaminació, però aquest raonament és del tot inconsistent. Així dons, com és que la velocitat variable està en els dos sentits? Quins embussos es volen evitar en el sentit Barcelona-Castelldefels? O és precisament per causar embussos a la plaça d'Espanya? Segur que no es tracta d'una mesura inspirada en la voracitat recaptatòria i hi deu haver una raó tècnica.
Però jo no la sé.

Anónimo dijo...

Les delegacions de la Generalitat de Catalunya a París i Londres costen un 180.000 euros:
"180.000 euros al año, para ser exactos, han costado las dos primeras delegaciones de la Generalitat en países extranjeros, abiertas este año en Londres y Berlín. Este precio sólo incluye el alquiler, habilitación y mantenimiento de la sede física de las 'embajadas', que dependen directamente del vicepresidente del Govern, Josep Lluís Carod-Rovira", s'explica. "A esta cifra hay que sumarle los sueldos de la plantilla y del delegado, que cobra lo mismo que un director general de la Generalitat. Es decir, hasta 87.596 euros brutos anuales. Al frente de la delegación en París, que también representa Cataluña ante la Unesco, Carod-Rovira ha colocado recientemente a su hermano Apeles, al que ya intentó incorporar a su equipo en Vicepresidencia, sin éxitito.
Fa una setmana s'innagura embaixada a NY i ara pretenen obrir-ne una altre a Argentina. cap d'elles té competències en começ internacional o qualsevol altre assumpte d'exterior.
Doncs quina funcionalitat més pràctica Senyors d'ERC, PSC i ICV !!!.
No sé si saben que estem amb crisi, el país espanyol ha entrat en recessió i la Catalunya que governen fa ja 2 trimestres que va entrar-hi.
Prou de bromes com la de regular la velocitat i despilfarros!!!. Els diners que suem són per soportar aquest temporal tan crític econòmic. Inverteixin i ajudin a la petita i mitjana empresa que és la trenyina econòmica del país i no amb ximpleries burocràtiques per butir les butxaques a 4 pamplines d'embaixadors.

José Oviedo dijo...

Crec que el tema de les embaixades donarà per a un post diferente.

Gràcies per les bones aportacions

Anónimo dijo...

L'altre dia llegia el diari i vaig veure la notícia d'un miracle - al·leluia!- : la contaminació dels voltants de Barcelona s'havia reduït un 3 o 4% des de que s'ha limitat la velocitat a 80 Km/h. Qualsevol usuari i patidor de les vies ràpides del voltant de Barcelona sap que la realitat és que una bona part del dia es circula entre 0 i 40 Km/h a causa dels embussos, i la resta, segons els tràfic, entre 100 i 110 Km/h (excepte quan la gent s'apropa a un dels pòrtics lluminosos, que frena bruscament tant si hi ha càmera com si no (per si de cas). En aquestes condicions, com és que ha baixat la contaminació?
No podia ser altre cosa que un miracle, probablement de la Moreneta atenent les pregàries del Baltasar, que ja van tenir bon feeling quan hi havia sequera.
Però com que el tema era interessant i no hi ha miracles cada dia, tot llegint la notícia hom s'adona que el que havien fet era una simulació per ordinador, amb el monstre Mare Nostrum, que ha costat una pasta i alguna cosa s'ha de fer amb ell.
Del que es deia, sembla que havien encarregat un estudi (com no?) a un científic (possiblement proper a Iniciativa i amic del Saura) que havia modelitzat no-sé-què i li havia sortit que la contaminació baixava un 4%. O sigui, no era un miracle, eren efectes especials virtuals simulats per el gran ordinador.
A la escola encara conservem un vell Comodore dels anys 80 i també hem fet una simulació: tots anem en carro a la feina (estirat per un burro català, òbviament) i l'emissió de gasos contaminants baixa... un 10%! - al·leluia!-, a la que s'ha d'afegir el metà procedent del pets dels burros (els que tiren dels carros, no els que ens governen), la qual cosa no és modelitzable perquè depèn de la dieta alimentària dels animalons i de la seva capacitat digestiva.
En resum, que el descens del 3 o 4% de contaminació no és un miracle, és ciència ficció.
Això si, en base a aquestes dades ja estan pensant en ampliar la zona de limitació... i és que els radars de l'àrea metropolitana són els més rendibles del país i ara que estem en temps de crisi, alguna cosa ha de fer el govern per poder seguir contractant parents, amics i coneguts.

Anónimo dijo...

Està bé reconec que vaig iniciar el tema de la reducció de velocitat a 80 Km/h pensant en el tema de la reducció de la contaminació, però el veritable resultat se l'ha emportat la reducció de la sinistralitat. Tot aprofitant aquesta sorpresa ara estic fent una promoció de la idea per vendre reduccions de velocitat. Sembla que a Madrid han picat. Que us sembla si faig una jugada de les meves i els ho venc pel diferencial del finançament de Catalunya. Aixì els meus socis Montilla i Carod finalment estaran orgullosos de mí... je je je

Anónimo dijo...

A la Torre es igual, una part peatonal, que no la respecta ningu, alta velocitat per alguns carrers, aparcar malgrat existeis un gual senyalitzat, aparca damunt de les voreres privant el pas als propietaris de les cases, que mes dona, Sr. Oviedo posi ordre, que sembla que la cosa no va amb voste.