miércoles, 22 de agosto de 2007

LLIBERTAT PER ESCOLLIR LLENGUA

Anónimo dijo...
El diari “El periodico” va publicar ahir una entrevista a la portaveu del PP al parlament de Catalunya, la Sra. Carina Mejias, on aquesta senyora manifestava el seu desacord perquè segons deia a Catalunya no hi ha llibertat per escollir la llengua.Sincerament crec que té tota la raó del món, i tan que té raó, el que passa és que va cometre l’error d’equivocar-se d’idioma, quan es referia al castellà en vers del català.D’exemples en tenim molts, podem dir que és veritat que quan vas al cinema no pots escollir veure la pel·lícula que vols en Català, ni en DVD, que és veritat que quan compres un joc per PC no el trobés en Català, que és veritat que hi ha molts llibres i còmics que no es tradueixen al català, que és veritat que l’etiquetatge dels productes que consumim és minoritari en català, ..........La llista d’exemples de discriminació lingüística és tan llarga que no em capficaré per posar-los tots.La Parlamentaria del PP deu viure fora dels límits de la realitat, del que hi ha als carrers de Catalunya. Potser és que no surt de casa seva, que no veu la TV, i que no llegeix el diari, i per aquest motiu ha fet aquestes declaracions tan errònies i desviades.La trista realitat és que molts sí veiem com la llengua dels nostres avantpassats es consumeix per moments i per si fos poc hem d’escoltar declaracions com les de la Sra. Mejías que t’ericen els pèls del nas .Si voleu algun exemple del que dic, aneu a la Catalunya Nord on pràcticament el català és una llengua de museu històric de llengües mortes. De segur que l’objectiu dels integrants del partit popular seria aconseguir el mateix èxit que va obtenir el govern francès a la part nord de Catalunya colonitzada per França. Doncs aneu bé per anar a Sants

11 comentarios:

José Oviedo dijo...

Una opinió respectable que no comparteixo.
Cert és la persecució que va sofrir la llengua catalana igual com d'altres en èpoques passades, però amb l'arribada de la constitució i amb el pas del temps podem dir que la normalitat és plena i absoluta al meu entendre i esterils son les lluïtes per la llengua. Ens podem expressar com volem tenim accés a la llengua que volem s'ha universalitzat tot molt mes, pues ja està no? perque ara amb revengismes que no toquen, prohibicions pròpies d'èpoques passades.
1.- ¿perquè he de retolar el rètol del meu establiment amb una determinada llengua?
2.- Però clar resulta que només es sancionable el rètol en castellà i no amb anglés magrebin, etc..

La crispació i la revenja és mala consellera.

Salutacions i gràcies per la teva interessant aportació que mereix un tema apart

Anónimo dijo...

Sentir-se Català, sentir Catalunya al cor, tenir les quatre barres com a única senyera, la barretina vermella i el porró com a símbols de tradicions pròpies, parlar i escriure amb la llengua de la terra a tothom sense girar-la, parlin el que parlin els demés.
Tot això són trets característics que entre d'altres és podrien atribuir a un bon patriota català, però quants ciutadans de Catalunya ho senten això?
Avui al nostre país,i tambe a Torredembarra, hi viuen catalans que són fills i nets dels immigrants espanyols que acabada la guerra civil van venir en massa del país veí al nostre, catalans d’origen africà, catalans d’origen sud-americà, ........
Aquests ciutadans també són catalans, però són patriotes? Algú els ha explicat que és Catalunya?, saben diferenciar viure a l’estat espanyol de ser espanyol?
Amb un govern manat per succedanis d’un partit polític espanyolista- i que ho es tan o més que el PP- ho tenim magra per aconseguir que els nous catalans se sentin patriotes de la terra.
És llastimosa la realitat en la que vivim i el futur que ens espera ben negre.
Només podem esperar un govern que vulgui treballar de valent i que no decaigui en el desànim al veure com ha retrocedit el catalanisme en els últims anys a la nostra societat. ho podem agrair entre d´altres al fet de tenir a la generalitat presidents espanyolistes .
Si no hi posem fre, la nostra identitat passarà amb els anys a ser oblidada i tota la història del poble català no haurà servit per res, ni els seus patriotes, ni les persones que van donar la vida per defensar la terra.
El colonialisme espanyol haurà guanyat.

Anónimo dijo...

Vas malament, regidor.

"Pues ja està" NO. El català ha de tornar a ser la llengua que era a Catalunya abans de la època franquista.

No ens conformem amb les molles, volem el pa sencer. El que ens pertoca.Ni més, ni menys.

José Oviedo dijo...

Anónimo: "No ens conformem amb les molles volem el pa sencer", es una frase molt significativa de l'ambició que han tingut molts polítics que no s´han preocupat del ciutatans i dels seus veritables problemes i que només i com a campanya publicitaria han agafat el tema de la llengua.

Per sort i encara jo puc parlar amb català, castellà amb tota tranquil·litat o sigui que problemas jo no hi veig, però si veig alguns que el volen crear i confrontar per temes passats.

Salutacions

Anónimo dijo...

Jo no sóc polític, ni la meva feina es basa en defensar la llengua catalana, però si tú i jo la podem utilitzar, és perquè a l'escola ens el van ensenyar, cosa que no haguéssis pogut fer quaranta anys enrere."Llibertat per escollir la llengua" si que és un titular que porta a l'engany. De llibertat ja fa anys que en tenim, per sort, com tu bé dius.El què s'hauria de debatre són els recursos disponibles per a utilitzar el català.

No estracta d'ambició, només de restablir allò que va ser un dia. I el més difícil, mantenir-ho.

No n'hi ha prou en poder parlar-hi, també el volem escoltar,llegir i ser escoltats en català a Catalunya.

rafael dijo...

Queridisimo PePe, tocas temas muy escabrosos y te puede caer una tormenta de verano, de la que hacen extragos, muy valiente por tu parte y que yo admiro.Pienso que el idioma es muy importante, tambien las costumbres, pero por encima de todo estan los sentimientos de las personas que forman este gran Pais (Catalunya)sentimientos que han sido heridos a lo largo de su historia y que al dia de hoy siguen heriendo, partidos como el tuyo, negando el pan y la sal. Yo no soy fanatico de nada, lo veo de una manera mas simple; No me da la gana, que nuestro diero, que sale de nuestro trabajo, lo administren personas foraneas; No estoy de acuerdo con tu constitucion, ni con las leyes actuales,quiero que el dinerito no salga de este Pais, quiero tener nuestras leyes propias, quiero elejir a nuestros representantes, nuestra educacion,nuestro transporte, todo y mas, verdad que lo entiendes?? y todo eso lo quiero sin violencia. Pienso que cuanto esto mas se retrase en hacerlo, mas dificil estara de conseguir, tales objetivos. Partidos como tu PP o PSOE, obstruccionan continuamente los sentimientos de este PAIS.
He querido hablarte claro y espero, no herir tus sentimiento nacionalista español. besitos

Anónimo dijo...

El dia 25 d'agost els Dragons Catalans jugaran la final de la Carnegie Cup de rugbi a tretze a l'estadi de Wembley, davant el Saint Helens. L'esdeveniment serà retransmès a tot el món per uns 340 milions d'espectadors. Està previst que més de 90.000 persones, entre les que hi haurà la reina d'Anglaterra, Isabel II, vagin a l’estadi per presenciar el partit en viu. Cal recordar que l'himne que els representa serà el dels Segadors, els seus colors els de la senyera, i el crit de guerra del públic serà "catalans, catalans".
Que n’estaran de feliços a Madrid, com gaudiran des de la moncloa d’aquest esdeveniment esportiu. Ja m’imagino el Sr. Zapatero i el secretari general de l’esport el Sr. Jaime Lissavetzky exhibint amb orgull bufandes i senyeres catalanes davant del televisor, mentre boten i criden eufòrics: “Catalunya, Catalunya”.
Si com esperem els Dracs aconsegueixen fer-se amb el títol, segur que els convidaran a sortit al balcó del congrés perquè el poble madrileny pugui celebrar l’èxit amb l’equip campió.
La veritat no hi ha millor ambaixador d’un país ocupat que l’esport, i si s’aconsegueix estar al màxim nivell, millor . Catalunya no trigarà masses anys a poder competir internacionalment en tots els esports, malgrat que els sàpiga greu a uns quants de la confraria del Quixot.
De moment, gaudim de cada petita victòria i de les gastroenteritis que li suposa al govern espanyol veure com una altra vegada ens sortim amb la nostre. Què deuen pensar veient que no els serveixen de res les traves que posen per impedir que se celebrin esdeveniments esportius a nivell internacional que representen Catalunya?.

José Oviedo dijo...

Queridísimo fantasma, es un placer tenerlo por estos lugares tenebrosos y oscuros, y veo que es un tema que le toca profundamente, le comento que el tema no lo he sacado yo, al cesar lo que es del cesar y ha sido un anónimo y he creido que merecia la pena ponerlo aparte.
Su argumentación a mi entender deja muchas lagunas pero el no me da la gana es una opción que podemos tomar cada uno de los ciudadanos, pero si que no puedo dejar de lado lo que dice sobre que nuestro partido hiere, en eso si que no puedo estar mas en desacuerdo, existen muchos tópicos y nosotros los del PPC pues convivimos con ellos, pero no entiendo como despues del desastre que está pasando ultimamente en Catalunya no se forma una cacerolada diaria contra el tripartir municipal-autonòmic i estatal.
besitos


I també comentar-li a un anònim que comparteixo algunes qüestions i que el rètol de llibertat per escollir llengua per desgràcia és real, però també es cert que hi ha gent que vol fer de la llengua una batalla que no és reial.
Salutacions.

I respecte al partit de rugby, que tinguin molta sort i que guanyi el millor.

Anónimo dijo...

deixeu-vos d'historietes. Catalunya es una CCAA (Comunitat Autonoma) i punt. Amb la seva propia llengua i cultura.

I ho demès son "pajas mentales"

Anónimo dijo...

A SomUnaNació...

Els teus comentaris despectius als diferents blogs si que són "pajas mentales". Modera't o no cal que escriguis més.

Anónimo dijo...

ya está bien de jugar a ser un pais. Cuando veo la información meterologica de TV3 (TV que pagamos todos los catalanes y que acumula un déficit enorme) se me queda la cara de gili.

Resulta que España no existe en el mapa del tiempo de TV3, solo existe la "peninsula iberica". Ahora, eso si, existen Italia, França, les Illes britaniques, Europa...

Luego está la paranoia esta de dar la información meteorologica de el "Pais Valencià", topónimo inexistente desde el punto de vista legal. Y yo me pregunto, para que coño damos el tiempo de la Comunidad Valenciana?

increible pero cierto....