martes, 29 de junio de 2010

POR FIN SE PRONUNCIA EL TRIBUNAL CONSTITUCIONAL

Pués eso dejaré si quereís hacer aportaciones a la misma, y en breve pondré mi opinión.
Lo único que si diré es que por fin hay sentencia que ya era hora.

6 comentarios:

Anónimo dijo...

Oviedo
¿que pasa con los estatutos que tienen artículos iguales a los que se han tumbado al estatuto catalán?
¿se tienen que tumbar también?

Anónimo dijo...

L’altra dia rebia una resolució de la Generalitat en llengua catalana. Molt bé. Però la Generalitat hauria de recordar que el castellà és també la nostra llengua i per tant hauria de redactar les seves resolucions en català i en castellà. I si no volem ser ni tan primmirats ni tan histèrics, les redactem un dia en català i un altra en castellà i llestos. Però en absolut aquesta xuleria de dirigir-se als seus ciutadans només en català, com si usar el castellà fos quelcom proscrit. Aquesta histèria del monolingüisme català! Sóm un país amb dues llengües i la realitat és que una gran majoria de catalans comprenem i volem que així sigui. No ens agrada extirpar membres. Fes un referèndum vinculant avui sobre aquest aspecte i veuràs què opina realment la majoria. O agafa el metro i veuràs quina és la llengua vehicular de la gent.

El Tribunal Constitucional, però, ja s’ha encarregat de posar les coses al seu lloc i ha tret la parauleta “preferent” de l’article sis de l’estatut. Un podria qüestionar si l'alt Tribunal pot retallar un estatut que ha sigut votat pel poble català. Aquesta és una idea que agrada molt als nacionalistes perquè és aparentment democràtica i per tant inqüestionable i serveix així per destacar el caràcter dèspota del Tribunal. Però el què no recorden és que aquest estatut, a banda de ser votat per quatre babaus que passaven per allà, no se l’ha llegit quasi ningú, ni tan sols els qui el varen votar. Només una minoria ínfima coneixia d’aquestes parauletes. I precisament per això hi ha un Tribunal. Per apel.lar al sentit comú i garantir que el castellà no sigui proscrit a Catalunya. Ja que la ciutadania no s'empapa del què diuen les lleis, és un Tribunal l'encarregat de paliar aquesta total indocumentació. Benvinguda sigui
doncs la retallada de l'article sis de l'estatut de catalunya.

¡Hala, pepero, ves a cascártela bebiéndote un vasito de ron!, con todos mis saludos y afectos más cordiales y sin ninguna acritud, por supuesto.

José Oviedo dijo...

La adaptación de los estatutos que tengan iguales los artículos al catalán seguramente será un hecho una vez publicada definitivamente la sentencia.
Y al segundo anónimo, una exposición interesante, pero la frase final un tanto fuera de tono no?
saludos

José Oviedo dijo...

 La sentència del Tribunal Constitucional envers l’Estatut d’Autonomia garanteix un Estatut plenament constitucional, un Estatut d’unitat que representa a tots els catalans, i satisfà la demanda d’una gran part de catalans que se senten plenament catalans i espanyols.

 Exigim a tots els responsables polític responsabilitat i moderació. És un moment per a la reflexió i tots els partits hem de saber estar a l’altura de les circumstàncies.

El Partit Popular de Catalunya farà, el que ja va anunciar, que és donar compliment a la sentència, tal com ha estat dictada, i reclamem a la resta de forces polítiques que facin el mateix, començant pel President de la Generalitat de Catalunya.

 El Partit Popular està satisfet per la sentència perquè, a partir d’aquest moment, tenim un Estatut plenament constitucional que és l’únic que desitjava el Partit Popular amb el seu recurs.

Cal ara liderar el desenvolupament de l’Estatut plenament constitucional des del consens. Cal garantir l’impuls d’aquest estatut constitucional i el desenvolupament autonòmic en el marc comú de l’Estat de Dret.

Es necessari que d’acord amb les normes del nostre Estat de Dret, s’adeqüin les lleis al Estatut que la sentència ha fet plenament constitucional.
 Encara que es obvi, cal recordar que la sentència del Tribunal Constitucional es referirà als recursos presentats pel Partit Popular, però també pel Defensor del Pueblo i cinc Comunitats Autònomes, algunes d’elles governades pel PSOE com Aragó i Balears.

 La sentència del Tribunal Constitucional dona la raó al Partit Popular quan afirmava que alguns articles del nou Estatut no s’ajustaven a la Constitució –la sentència qüestiona més de 40 articles entre els que declara inconstitucionals, 14 articles, i els que fa una interpretació, 27 articles- i deixa en evidència a aquells partits que afirmaven que l’Estatut aprovat en el Congrés dels Diputats era plenament constitucional.

 La sentència del Tribunal Constitucional es favorable als catalans perquè els atorga seguretat jurídica i salvaguarda els seus drets i llibertats en un marc de comú convivència.

 Creiem que la nostra posició representa a la majoria de catalans, que se senten plenament catalans i espanyols, que volien un nou Estatut plenament constitucional.

 En aquest procés, no hi ha vencedors ni vençuts.
 El Tribunal Constitucional amb la seva sentència garanteix un Estatut plenament constitucional d’acord amb les actuals regles del nostre Estat de Dret. La sentència del Tribunal Constitucional és plenament legítima ja que s’ha seguit els procediments previstos pel nostre ordenament jurídic.

 Entenem que un cop dictada la sentència cal donar per tancat el debat sobre l’Estatut i centrar-nos en els problemes reals dels catalans com són la creació de llocs de treball, la seguretat, l’educació, la sanitat, el manteniment de les pensions...

El temps esmerçat en el procés d’aprovació de l’Estatut més el que ha dedicat el Tribunal a dictar la seva sentència, ha comportat que tant la Generalitat de Catalunya com bona part dels partits polítics catalans no dediquessin tots els seus esforços a donar resposta als problemes reals dels catalans.

Durant aquests quatre anys en que el Partit Socialista ha estat pendent de la sentencia de l’Estatut, més de 400.000 catalans han perdut el seu lloc de treball i més de 10.000 societats mercantils s’han dissolt.

José Oviedo dijo...

Ara més que mai els esforços dels partits polítics i de la Generalitat de Catalunya s’han de dirigir a reactivar l’economia i l’ocupació.

 No és acceptable que tant Montilla com Mas s’estiguin dedicant a promoure una manifestació. El que haurien d’encapçalar és una resposta per desenvolupar l’Estatut que ara es plenament constitucional. És evident que estan posant en pràctica una estratègia que ja tenien definida anteriorment amb independència de quin hagués estat el contingut de la sentència del Tribunal Constitucional.

 Llei refrendada. Si ve es cert que l’Estatut ha estat aprovat en un referèndum, els ciutadans només van poder votar el conjunt d’un text i no l’articulat. El TC en la seva sentència no anul·la el conjunt del text sinó la part concreta de l’articulat que no s’ajusti a la constitució. Per tant, en cap cas el TC revocarà la decisió dels catalans.

 És un sentència que arriba tard i que hauria d’haver-se dictat fa molt temps.

Anónimo dijo...

Pel que han fet no calia que tardessin tant. Per retallar no fan falta 4 anys.
La meva llengua és el Catalá i respecto totes les altres, però a Catalunya l'idioma oficial hauria de ser el Català. Però mai una llengua, la que sigui, ha de servir per separar les persones ni els països. Jo ja voldria saber parlar i escriure amb totes les llengues, oficials o no.
Però el TC no és nigú, amb tots els respectes, per posar-se amb la llengua d'un poble.Nosaltres no els hi anem a dir com han de parlar ni escriure.